Wanneer heb je extra vitamine D nodig?

Het vitamine D-advies van de Gezondheidsraad
Vitamine D is essentieel voor het behoud van sterke en gezonde botten en spieren en is belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Het wordt met name in onze huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Volg hiervoor het advies van de Gezondheidsraad* op: dagelijks 15 tot 30 minuten bij hoogstaande zon (tussen 11.00 - 15.00 uur) buitenkomen, met hoofd en handen onbedekt.


Wist je dat de zon in de Nederlandse herfst en winter niet krachtig genoeg is voor de aanmaak van vitamine D? Extra vitamine D is dan belangrijk.


Extra nodig bij onvoldoende zonlicht
Voor bepaalde groepen mensen heeft de Gezondheidsraad een speciaal vitamine D-advies uitgebracht. Voor deze groepen is het belangrijk om naast voldoende buitenkomen en gezonde voeding óók dagelijks een vitamine D-supplement in te nemen om het risico op een vitamine D-tekort te voorkomen. Dit geldt voor iedereen die onvoldoende vitamine D uit zonlicht aanmaakt door:
• te weinig buitenkomen
• het hebben van een donkere huid (type IV, V of VI)
• vaak bedekkende kleding te dragen

Geldt dit advies ook voor jou? Doe de Vitamine D-test!


Risicofactoren
Naast te weinig buitenkomen en huidtype zijn er andere factoren die de kans op een vitamine D-tekort kunnen vergroten. Meer weten over deze risicofactoren?


Doe de Vitamine D-test!
Wil je weten of jij ook extra vitamine D nodig hebt? Doe dan nu de Vitamine D-test en krijg direct een advies. Je kunt ook bij je apotheek terecht voor persoonlijk advies.* De Gezondheidsraad is een wetenschappelijk adviesorgaan in Nederland, dat de regering en het parlement adviseert op het gebied van de volksgezondheid en het gezondheids(zorg)onderzoek.