Hoe ontstaat een vitamine D-tekort?

Het risico op een vitamine D-tekort wordt verhoogd door een gebrek aan zonlicht, het dragen van bedekkende kleding en het hebben van een donkere huid.


Gebrek aan zonlicht
70 tot 90% van de totale vitamine D-productie in ons lichaam wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt door onze huid. Niet zo gek dus, dat een tekort aan vitamine D vaak ontstaat door te weinig zonlicht op de huid. Dit komt niet alleen door onvoldoende buitenkomen, maar ook omdat de zon in Nederland in de herfst en winter niet krachtig genoeg is voor voldoende aanmaak van vitamine D.


Volgens de Gezondheidsraad hebben miljoenen Nederlanders extra vitamine D nodig om een risico op een tekort aan vitamine D te voorkomen. Zij adviseert dagelijks 15 tot 30 minuten, tussen 11.00 - 15.00 uur met handen en hoofd onbedekt buiten te zijn.


Wist je dat de zon in de herfst en winter niet krachtig genoeg is? Neem dan extra vitamine D.


Loop jij ook risico op een vitamine D-tekort? Doe de Vitamine D-test!


Bedekkende kleding
Draag je vaak bedekkende kleding, zoals een hoofddoek of sluier? Het veelvuldig bedekken van je huid kan ook bijdragen aan een vitamine D-tekort. Een bedekte huid kan namelijk geen zonlicht opnemen en daardoor geen vitamine D aanmaken.


Huidtype
Onze huid is heel belangrijk bij het aanmaken van vitamine D in ons lichaam. Hoe donkerder de huid, des te meer deze zich beschermt tegen zonlicht, waardoor minder vitamine D in het lichaam wordt aangemaakt. Dit geldt met name voor huidtypes IV, V en VI. Ook een oudere huid is minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht aan te maken.


Huidtypes


Voeding
Hoewel zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is, komt vitamine D ook heel beperkt voor in voeding. Alleen vette vissoorten zoals zalm, makreel en paling bevatten relatief veel vitamine D. Dit betekent dat een gevarieerde voeding onvoldoende vitamine D bevat voor onze dagelijkse behoefte.


Lees meer over de risico's van een vitamine D-tekort of test je kennis over vitamine D.